Buurtpreventie op WOS

WOS.nl https://wos.nl/televisie/gemist/samen-veilig

Ik heb nog nooit iemand horen zeggen: ach we lopen hier maar wat’
 
Voor een veilig, leefbaar en sociaal ’s-Gravenzande’ is het motto van voorzitter Erik Groen (31) en zijn collega’s van Buurtpreventie ‘s-Gravenzande. “Eigenlijk doen we niks anders dan andere burgers, alleen stellen wij bewust onze tijd beschikbaar om intensiever aandacht te besteden aan onze omgeving.” De Buurtpreventie is ogen en oren voor politie, gemeente, Vitis Welzijn en andere instanties in het sociale domein. Goed zichtbaar door hun rode jas lopen of fietsen buurtpreventen in koppels door een wijk. “We kijken naar alles om ons heen, kapotte buitenverlichting, losse stoeptegels, fietsen die ergens al heel lang staan”, vertelt Erik. ‘Voorlichting geven over inbraakgevoeligheid, uitgaanspubliek aanspreken op herrie, inspringen bij het regelen van het verkeer bij evenementen of een rondje maken over de markt, het hoort er allemaal bij. Daarbij gaan we altijd preventief en signalerend te werk. Altijd opbouwend, op een rustige respectvolle manier. We observeren, worden niet geacht dingen op te lossen en we slaan geen mensen in de boeien! Als we iets zien dat echt niet kan dan melden we dat bij de betreffende instantie.’
Continuïteit en professionaliteit

Buurtpreventie ’s-Gravenzande is een vereniging met 33 leden tussen de pakweg 30 en 80 jaar. In totaal kent Westland tien van zulke buurtpreventieverenigingen met ruim 400 vrijwillige buurtpreventen. Net als bij andere verenigingen is ook bij de Buurtpreventie het sociale aspect niet te verwaarlozen. “We willen het met onze leden vooral leuk hebben”, benadrukt Erik. “Het verenigingsgevoel is sterk, een derde van de vrijwilligers is er vanaf het begin bij. We doen ook niet aan kliekjes, iedereen werkt met iedereen. Als voorzitter moet je naar mijn mening je leden het belangrijkst vinden, maar daarnaast houden continuïteit en professionaliteit, ook voor de toekomst, me flink bezig. Groter worden is geen doel op zich, maar ’s-Gravenzande breidt uit, in de nieuwe wijken hebben we nog geen vertegenwoordiging. En het is moeilijk om de jeugd enthousiast te maken. Mede daarom zetten we stevig in op communicatie en naamsbekendheid via de website, social media en pakkende flyers.”

Meerwaarde

Sinds Buurtpreventie ‘s-Gravenzande zo’n tien jaar geleden van start ging is er al flink geprofessionaliseerd. De gemeente faciliteert een opleidingsprogramma voor de vrijwilligers met cursussen EHBO, communicatie, agressiebeheersing en verkeersregelen. De samenwerking met de gemeente, politie en Vitis Welzijn is uitstekend, aldus Erik. “We worden door de partners heel serieus genomen en actief betrokken bij de verschillende overleggen over leefbaarheid en veiligheid. Dat moet ook, want we hebben elkaar nodig en kunnen van elkaar leren. En dat je meerwaarde gezien wordt geeft natuurlijk ook een goed gevoel. Ik heb ook nog nooit een collega horen zeggen: ach we lopen hier maar wat.”

Verschil maken

Iets doen voor je dorp, contact met verschillende mensen met verschillende achtergronden, lekker samen buiten zijn; allemaal redenen voor Erik om nog steeds als buurtprevent actief te zijn. “En in tegenstelling tot wat mensen verwachten valt de tijdsbesteding heel erg mee. De meesten lopen zo’n tien uur per kwartaal. Zelfs het voorzitterschap is voor mij goed te combineren met een fulltimebaan. De leden pakken zelf veel op en de vier bestuursleden kunnen elkaar prima vinden en ondersteunen. En zo doe ik niet alleen veel nieuwe ervaringen op maar krijg ik ook de kans om mijn creativiteit erop los te laten. Als bestuurder heb je impact, kun je nadenken over toekomstige ontwikkelingen, experimenteren en verschil maken. Dat maakt het echt heel de moeite waard!”

door Inge Huijding, Het Hele Westland

Bron: Wateringse Krant 13 december 2017Knipsel

Jongen (18) aangehouden wegens mishandeling Buurtprevent

's-Gravenzande 14.05.2017 - De politie heeft zondag 14 mei even na 02.00 uur op de Langestraat een 18-jarige man uit ’s-Gravenzande aangehouden op verdenking van mishandeling van een buurtprevent.
De politie kreeg rond 02.00 uur de melding van de mishandeling en hield de verdachte ter plaatse aan. De buurtprevent en een collega zagen een dronken man ruzie maken met een passant en wilden het conflict sussen. De dronken man begon echter te schelden en sloeg en schopte de buurtprevent.

De 57-jarige buurtprevent liep licht letsel op. Een groepje jongeren sprong ertussen waarna de verdachte wegliep. De verdachte, een bekende geweldpleger van de politie, werd korte tijd later aangehouden. Een blaastest gaf een uitslag van 1000 ug/l.

Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt van mishandeling. De straf bij geweld tegen personen met een publieke taak, zoals buurtpreventen, wordt altijd verhoogd.

LPF wil weekscan openbaar

krant

Het hele Westland 3 augustus `2016

Let Op!

 de Schakel Miden Delfland